Festival Tapati na Velikonočním ostrově

Obyvatelé Velikonočního ostrova, nejvzdálenějšího ostrova planety, každoročně v únoru po dva týdny oslavují svou tradiční kulturu velkým festivalem barev, hudby, tance, tradic a vášnivého soutěžení. Odloží své běžné povinnosti, obléknou se do tradičních krojů a zúčastní se této velkolepé kulturní slavnosti.

Název této slavnosti je Tapati Rapa Nui, což v češtině znamená „týden Rapa Nui“. Oslava, která přitahuje turisty z celého světa, se zrodila před 40 lety spolu s „jarními slavnostmi“, které se slavily v Chile. V současnosti je Tapati poctou tradicím obyvatel Rapa Nui a stala se jednou z nejvýznamnějších tradičních slavností v celé Polynésii.

Během Tapati Rapa Nui se všechny zraky upírají na soutěž klanů, z nichž každý představuje kandidátku na královnu festivalu.

Jednou z nejnapínavějších výzev festivalu je Taua Rapa Nui, triatlon na Velikonočním ostrově, který se koná v impozantní sopce Rano Raraku. Taua Rapa Nui se dělí na tři části: Pora, která se týká veslování na lodích, Aka Venga, která spočívá v běhu po jezeře s trsy banánů, a Vaka Ama, která spočívá v plavání přes řeku pomocí malého rákosového prkna.

Další soutěží, která přitahuje pozornost cestovatelů i místních obyvatel, je Takona. Mladí muži si pomalují tělo přírodními barvivy smíchanými s hlínou a jsou hodnoceni podle estetiky a symboliky kreseb.

Nejvíce potlesku však bezpochyby sklízí soutěž Haka Pei, při níž dvanáct polonahých mužů sjíždí z kopce na jakýchsi saních vyrobených z banánových kmenů. Adrenalinová výzva se odehrává na svazích Cerro Pui, 120 metrů strmého terénu, díky němuž soutěžící dosahují rychlosti až 70 kilometrů za hodinu.

Součástí této velké kulturní slavnosti jsou také odpolední závody na koních a večerní taneční soutěže, stejně jako místní gastronomie. Na tradiční oslavě těchto rozměrů si nemůžete nechat ujít typické pokrmy. V případě Rapa Nui je hvězdou umu tahu, obří pečeně z masa a ryb pro celou komunitu.

Pokud chcete v únoru 2024 navštívit příští ročník tohoto unikátního festivalu na Velikonočním ostrově, kontaktujte nás a my už se o vše postaráme. Ale můžete toho vidět mnohem víc. Vyberte si z nabídky dalších unikátních míst pro vaši dovolenou v Chile.

Jeden komentář k „Festival Tapati na Velikonočním ostrově“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *