Objevte karneval v Arice

Spojení tradic předků se současností, exploze barev a rytmů a vřelost lidí dělají z karnevalu v Arice jedinečnou událost.

Město Arica na břehu Tichého oceánu se připravuje na Mezinárodní andský karneval se Sílou slunce Inti Ch’amampi. Ročník 2024, který se bude konat 26., 27. a 28. ledna, slibuje, že místní obyvatele i návštěvníky přenese do jedinečné atmosféry oslav a přátelství.

Karneval v Arice, který je považován za nejzábavnější v Chile, vyniká účastí souborů, které překračují kulturní a zeměpisné hranice. Peruánci, Bolivijci, Chilané, Aymarané a Afroameričané se setkávají, aby společně vystoupili na jedné z nejvýznamnějších událostí v Jižní Americe. Téměř dvacet tisíc tanečníků a hudebníků, se sjíždí do Ariky, aby vytvořili neopakovatelnou atmosféru, která zahrnuje tři dny nepřetržitých oslav.

Původ této oslavy sahá až k událostem po válce o Tichý oceán v roce 1883, kdy se Chilané pokusili vymýtit peruánskou, bolivijskou, africkou a ajmarskou identitu na anektovaných územích. V roce 2001 vznikl spojením ajmarských kulturních organizací a města Arica Mezinárodní andský karneval se silou slunce Inti Ch’amampi, který znamenal znovuzrození slavnosti, jež je dnes symbolem místní kulturní hrdosti.

Karnevalové dny v Arice nejsou pouhou přehlídkou pestrobarevných kostýmů a živých tanců, ale i řady obřadů s různým významem. Například obřad pawa je poděkováním andským bohům, aby celé akci požehnali. Krásné Sustas, incké princezny, jsou vybírány nejen pro svou krásu, ale také pro své vůdčí a intelektuální schopnosti.

Různorodost tanců, od akrobatického tance toba až po satiru Waca Waca, odráží bohatou historii regionu a přítomnost různých národů, které zde bez rozdílu oslavují andského ducha prostřednictvím tance.

Karneval v Arice se od svého vzniku v roce 2002 postupně vyvíjel a rozrůstal. S téměř 20 000 účastníky a více než 100 000 diváky se každoročně etabloval jako jeden z největších a nejvýznamnějších karnevalů v regionu. Místní a mezinárodní tance a místní gastronomie se prolínají a nabízejí účastníkům jedinečný zážitek, který oslavuje rozmanitost a kulturní bohatství regionu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *